Nyheder

At drive en café er en livsstil

Anne Winther er kommet på sin rette hylde som værtinde på Café Laurits i Rønde

Af Martin Schultz, Familiemagasinet Djursland

"I Rønde har man lært at gå på café".
Det siger caféværtinden på Café Laurits, Anne Winther, som i januar kunne fejre sit tre års jubilæum i caféen på Hovedgaden i Rønde.
Det kræver nemlig et langt sejt træk at etablere sig med café latte, tapas og brunch i noget så storbyagtigt som en café i en by som Rønde.
"Folk skal vænne sig til, at de sagtens kan have en café i deres egen by. At det ikke er noget man behøver tage til storbyen efter," siger Anne Winther.
Ikke bare Røndes egne borgere, men stamkunder fra hele Østjylland tager gerne turen til den populære café, hvor Anne Winther kombinerer serveringen af spændende mad med en på samme tid lidt sofistikeret og meget hyggelig stemning. Et sted hvor man mødes og slapper af, samtidig med at man forkæler sig med velsmagende mad eller en velbrygget kop kaffe.
"Det kræver et par år og en livsstilsændring. I dag kommer her alle slags mennesker. Det kan være til et hyggemøde, en forretningsfrokost eller et hvil på en indkøbstur. På det seneste er mange familier begyndt at spise en brunch her lørdag formiddag som en god start på weekenden," siger Anne Winther.

Kogekunst frem for studier
Det er hårdt arbejde at drive en café, men Anne Winther er glad for sit valg.
Hun læste historie med speciale i renæssancekunst og religion på Aarhus Universitet, men havde sideløbende jobs inden for restaurationsbranchen.
"Jeg arbejdede sammen med italienske kokke på sommerrestauranter i Nordjylland og lærte at lave mad på den hårde måde," fortæller Anne Winther.
Men glæden ved at arbejde med mad overskyggede lysten til studierne.
"Man lever kun én gang. Gør det Du har lyst til, lød min mands opfordring," fortæller Anne Winther, som derfor for fem år siden sprang ud i at drive en sportscafé i Tilst med meget arbejde i aftentimerne og i weekender.

Et kendt mødested
Da Anne Winther og hendes familie for nogle år siden byggede drømmehuset i Rostved tæt ved Rønde, var det oplagt at byde ind på at overtage Café Laurits, da boghandler Niels Trangbæk søgte en ny forpagter.
Det har krævet meget arbejde, men med hjælp af gode medarbejdere har Anne Winther gjort Café Laurits til et mødested i Rønde, som er kendt langt ud over byens grænser.
"Jeg værner om min fridag søndag. Mandag køber vi ind, og så er caféen ellers åben fra tirsdag til lørdag," fortæller Anne Winther.
Torsdag aften har caféen længe åbent og det er blevet meget populært med fuldt hus og mulighed for at vælge en særlig varm ret på menukortet.

Mad ud af huset
De få fridage og årets ene ferieuge bruges til at suge inspiration og lære nyt.
"At drive en café er ikke et arbejde, men en livsstil," siger Anne Winther, 41 år, som er gift med sponsorchef i Hummel, Lars Westergaard, og er mor til en datter på syv år.
Fremtiden er fyldt med arbejde, men det er en udfordring Anne Winther gerne tager op.
"Mad ud af huset er en stadig voksende del af vores omsætning," siger Anne Winther, som i sit køkken i Café Laurits hver morgen starter fra bunden, arbejder med årstidens friske råvarer, selv bager det gode brød, og til stadighed ønsker at stille spændende og velsmagende retter frem for sine gæster i Café Laurits.

FAKTA

Café Laurits

Ligger i tilknytning til Trangbæks Boghandel på Hovedgaden 6B i Rønde
Er opkaldt efter Rønde rutebilkonge, Laurits Jørgensen
Se mere på www.cafelaurits.dk

Billedtekst: "Caféen er vores andet barn", siger Anne Winther, som elsker arbejdet i sin café. Opbakningen er stor og mad ud af huset er nu en omkring en tredjedel af omsætningen. Foto: Martin Schultz

UA-39575959-1